Chainlink Utility Drives LINK prijs, maar een correctie zou kunnen komen.
Door het toenemende gebruik van Chainlink orakels in de DeFi-protocollen is de symbolische prijs van LINK aanzienlijk gestegen, maar doemt er een aanzienlijke daling op?
Chainlink’s token, LINK, is opnieuw een van de meest spraakmakende altcoins, met een stijging van meer dan 370% tot nu toe. Alleen al in juli heeft de nu negende grootste crypto per marketcap bijna 80% gewonnen, met blockchain analytics firma Santiment die LINK identificeert als zijn hoogst gerangschikte opkomende cryptocurrency.
Te midden van de prijswinsten voor LINK is er sprake van een nieuw hoogseizoen, met name voor altcoins die verband houden met de momenteel sterk groeiende gedecentraliseerde financiële markt. Nu de DeFi-markt aanzienlijk blijft groeien, wordt de behoefte aan decentrale orakels voor slimme contractprotocollen, zoals het type dat Chainlink biedt, nog belangrijker.
Aan de andere kant van het gesprek stellen critici dat de prijsstijging van LINK slechts een speculatieve zeepbel is, gedreven door de angst om te missen. Ondanks het groeiende nut voor Chainlink’s orakeloplossingen, wijzen sommige experts erop dat DeFi-protocollen hun eigen interne orakels ontwikkelen als zijnde de doodsklok voor Chainlink.
Nu Bitcoin (BTC) doorgaat met zijn gamma-gebonden traject, zeggen sommige commentatoren dat de altcoin tokens misschien worden voorbereid om aanzienlijke winst te boeken. Sinds de piek van 67% medio mei heeft BTC zijn dominantie in de marktkapitalisatie licht zien dalen, als gevolg van de prijswinsten die verschillende grote altcoin-penningen hebben geboekt.
Hoe Chainlink werkt
Een blokketen als een op zichzelf staand netwerk zou in theorie een robuuste onveranderlijkheid moeten bieden, wat het manipuleren van gegevens bemoeilijkt. Om records die in een decentraal grootboek zijn opgeslagen te wijzigen, zou een schurkacteur een grote hoeveelheid rekenkracht nodig hebben. Sinds het ontstaan van de nieuwe technologie met de creatie van Bitcoin Investor meer dan tien jaar geleden, zijn er verschillende andere netwerken online gekomen die verschillende functionaliteiten bieden. Tegenwoordig is het gebruikelijk dat organisaties, en zelfs overheden, praten over het creëren van op blokkades gebaseerde oplossingen voor hun activiteiten.
Of deze blockchains enige technische waarde hebben is een discussie voor een andere keer. Ervan uitgaande dat ze dat doen, bestaat hun impliciete decentralisatie alleen binnen de grenzen van hun netwerk. Elke interactie met data van een andere blokketen of „real-world“ dienst vereist vaak een gecentraliseerde „middleware“. Besmeurde data van deze derde partij bronnen doen de trouw van de data van de blokketen teniet.
Het idee van gecentraliseerde orakels komt dus niet overeen met het gedecentraliseerde ethos van de blokketenfunctionaliteit. Orakels zijn tussenpersonen die data van off-chain bronnen vertalen naar on-chain smart contracten en vice versa.
Chainlink is een van die projecten die de veilige en betrouwbare decentralisatie van orakels mogelijk maakt via een netwerk van knooppunten die belast zijn met het leveren van accurate informatie voor on-chain smart contracten. Het decentrale orakel van Chainlink bestaat uit inkopers van data en voorziet de eerste van de vraag naar informatie en de tweede van de vraag naar veilige data. In plaats van te communiceren met gecentraliseerde diensten voor externe data, hoeven blokketennetwerken alleen maar te communiceren met Chainlink orakels. Aanbieders zetten LINK – het oorspronkelijke symbool van het Chainlink netwerk – in om een bod uit te brengen op informatieverzoeken van kopers.
Wanneer een koper van data een aanvraag indient voor bijvoorbeeld de weersverwachting, registreert het Chainlink protocol deze aanvraag als een „event“, waardoor er een service level agreement ontstaat. De SLA verloopt via drie basis sub-smart contracten: een reputatiecontract, een order-matching contract en een samenvoegingscontract.
Het reputatiecontract volgt de orakelcijfers, terwijl het order-matching contract de biedingen van de deelnemersknooppunten onderzoekt op basis van de parameters die door de koper van de gegevens zijn gedefinieerd. In de laatste stap van de SLA verzamelt het aggregatiecontract de informatie die door de knooppunten wordt verstrekt om te bepalen welke het meest geschikt is om aan het evenement te voldoen. Het aggregatiecontract omvat dus drie grote stappen – het selecteren van het beste orakel, het rapporteren van de gegevens en het verzamelen van de resultaten. De gegevens uit het aggregatiecontract leveren ook bijgewerkte orakelgegevens op voor toekomstige vragen.
De DeFi-verbinding
Medio juni meldde Cointelegraph dat Chainlink prijsomroepen de DeFi-ruimte domineerden met protocollen als Kyber Network die de prijsgegevens van Chainlink integreren in de tokenswapmarkt. Voor een opkomende crypto-marktsector als DeFi zou Chainlink in theorie een verbeterde connectiviteit, betrouwbare prijsgegevens, meer rekenkracht en een robuuste privacy moeten bieden. Gezien de brede toepasbaarheid van de DeFi-sector zijn decentrale orakeldiensten een must, aangezien sommige projecten al een eigen interne oplossing hebben ontwikkeld.
De toegang tot veilige en betrouwbare off-chain gegevens is immers vaak het toppunt van veel gedecentraliseerde toepassingen. DeFi-toepassingen kunnen nauwelijks functioneren op de gegevens die beschikbaar zijn in hun eigen keten en vereisen vaak toegang tot onder meer bedrijfssystemen, web-API’s en betaalsystemen. DeFi-protocollen werken door middel van slimme contractuitvoering waarvan de afhandeling grotendeels afhangt van verschillende soorten off-chain gegevens. Chainlink oracles bieden toegang tot deze enterprise backend systemen om de DeFi-projecten te helpen uitvoeren.
Door te interfacen met verschillende DeFi-protocollen kunnen orakelnetwerken zoals Chainlink ook aangepaste datasets leveren, zoals geaggregeerde prijsindexen voor grote cryptos zoals BTC, Ether (ETH) en Tether (USDT). In plaats van DeFi-leningen of een geldmarkt die prijsfeeds creëert en onderhoudt die constant moeten worden geüpdatet, kunnen protocollen een interface maken met deze gedecentraliseerde prijscirkels.
Gegevensberekening is ook een ander probleem voor DeFi-protocollen en DApps, in het algemeen. Elk proces dat input vereist van twee of meer knooppunten of orakels betekent meerdere gaskosten die een negatieve invloed zullen hebben op de bruikbaarheid van het netwerk. Gedecentraliseerde orakelnetwerken zoals Chainlink zouden, in theorie, goedkope datacalculatie moeten bieden via paden zoals drempelwaarden, wat de gaskosten voor transacties zou moeten beperken. Een deel van deze goedkope datacalculatie vindt plaats buiten de keten, binnen vertrouwde hardware die het mogelijk maakt dat knooppunten in een „black box-ecosysteem“ kunnen opereren. Het verminderen van het volume van transacties op de keten met behoud van de veiligheidsprotocollen is een van de manieren om de schaalbaarheid van de blokketen te vergroten.
Op het gebied van privacy biedt Chainlink oplossingen zoals „mixicles“, een orakelmixer die de correlatie tussen slimme contractinputs en -outputs elimineert. Dit proces maakt het voor elke observer op de keten moeilijk om de afwikkeling van een slim contract af te stemmen op de input. Mixicles kunnen de nodige privacy bieden om zaken als handelsstrategieën, interne posities, enz. te beschermen tegen malafide actoren die dergelijke gegevens willen stelen. Het systeem werkt op dezelfde manier als mixers voor cryptocurrency betalingen.
Negende grootste crypto per marktkapitalisatie
Alleen al door de verhoging van de prijs van LINK met 80% in juli is Chainlink’s native token door de marktkapitalisatie de negende plaats op de ranglijst van crypto’s gaan innemen. Maar zoals vaak het geval is, heeft een stijging meestal waarnemers die debatteren over de vraag of de huidige prijsactie FOMO-gedreven is. Voor Konstantin Anissimov, de directeur van de cryptobeurs CEX.IO, is de opwaartse druk van LINK het resultaat van de eerste belangstelling van de detailhandel voor de markt, gevolgd door de walvissen die van de penning willen profiteren. Anissimov wees Cointelegraph erop dat de 200% stijging in Chainlink netwerkactiviteit plaatsvond zodra de penning zich herstelde van de midden maart inzinking:
„Zodra het gedecentraliseerde orakels penning begon te stijgen, haastten investeerders zich naar de beurs om een deel van de prijs actie te krijgen. Op 13 juli was er echter een flinke piek in het aantal grote LINK-transacties, wat suggereert dat er op dit moment walvissen op de markt kwamen. Alleen al op deze dag werden ongeveer 300 grote transacties geregistreerd, wat neerkomt op een stijging van 1,011% ten opzichte van 11 juli. Het lijkt erop dat de walvissen in staat waren om Chainlink het laatste duwtje in de rug te geven van $6 naar bijna $9.“
Inderdaad, zoals eerder geïdentificeerd, verklaren drie on-chain metrics, waaronder een significante groei in het aantal actieve adressen, de positieve prijsactie voor LINK. Al in juni is het Chinese Blockchain Service Network geïntegreerd in het project en draait naar verluidt meer dan 135 knooppunten.
Sommige critici zeggen echter dat de enorme prijsstijging van LINK niet te wijten is aan het groeiende nut van de altcoin token. In een inmiddels verwijderd document classificeert de weinig bekende vermogensbeheerder Zeus Capital de recente winst als het resultaat van een uitgebreide pump-and-dump regeling van Chainlink.
Te midden van de litanie van frauduleuze activiteiten die worden toegeschreven aan de Chainlink hiërarchie in het 66 pagina’s tellende document, beschreef de vermeende vermogensbeheerder het project als „crypto’s Wirecard“. Het is echter belangrijk op te merken dat Zeus Capital naar verluidt een shortpositie heeft met een koersdoel van 99% voor LINK.
Volgens een tweet van TheLinkMarine – een voorvechter van Chainlink – zou het Zeus Capital rapport leiden tot een executive at lending protocol Nexo. Inmiddels heeft Nexo slechts twee dagen voor de publicatie van het document 350.000 LINK geleend van de uitleenmarkt van DeFi Aave. Deze vermeende link tussen de uitgever van het document en Nexo stelt de waarachtigheid van de beweringen in het rapport wel ter discussie. Uittreksels van het stuk dat Cointelegraph vóór de verwijdering ervan had gezien, spoorden de lezers aan om LINK op Aave in te korten.
Mogelijke LINK-afname en hoe zit het met XTZ?
Afgezien van het feit dat short sellers Chainlink in diskrediet brengen, zijn er aanwijzingen dat LINK een significante neerwaartse retracement zou kunnen zien. In een gesprek met Cointelegraph, Thor Chan, de CEO van AAX – een crypto-ruil – opende: „Als we goed kijken naar de LINK/USD-prijsgrafieken, zien we dat de RSI het overbought-niveau heeft bereikt, en historisch gezien, met LINK, heeft dat geleid tot een aantal steile prijsdalingen.“ Anissimov deelde ook een soortgelijk sentiment, en stelde dat LINK de overboughtzone is binnengedrongen, en voegde daar nog aan toe:
„Verschillende verkoopsignalen duiken op binnen verschillende tijdsbestekken, zoals de 3-daagse, 1-daagse en 12-uurs grafieken. Deze bearish formaties geven aan dat Chainlink een bearish impulse zou kunnen krijgen. Echter, LINK is op dit moment in de prijs discovery mode, dus een corrigerende periode die het zou kunnen zien hertesten van het $5 support niveau, zal het waarschijnlijk zijn uptrend te hervatten en nieuwe all-time hoogtepunten te bereiken“.
Zoals eerder gemeld door Cointelegraph, bewegen LINK en Tezos (XTZ) vaak samen. In juli weerspiegelde XTZ ook de aanwinsten van LINK, die sinds het begin van de maand met 35% zijn toegenomen. Met alts als XTZ en Cardano (ADA) die een aanzienlijke opleving doormaken, is er sprake van een ander hoogseizoen.
Anissimov wees echter op de relatief hoge dominantie van BTC als argument tegen het begin van een duurzame heropleving van de altcoin, en stelde dat hij pas wanneer BTC onder de 60% daalt, het begin van een altcoin seizoen zal erkennen: „Tijdens het laatste altseason daalde de dominantie van BTC van 95% tot 61,5% binnen een periode van twee maanden tussen maart en mei 2017, daarna daalde het tot 50% twee maanden later, en bereikte het een dieptepunt van 35% in januari 2018“.
Terwijl Bitcoin dicht bij het prijsniveau van $9.000 tot $9.200 blijft, kunnen altcoins zoals LINK, XTZ en ADA een aanzienlijk opwaarts potentieel zien, aangezien investeerders op zoek zijn naar een snelle winst. Echter, de FOMO die door dergelijke plotselinge bullish advances wordt gecreëerd, ziet deze altcoin tokens vaak snel in massa’s overbought levels terechtkomen. Op zulke momenten is het waarschijnlijk dat deze lopers een bearish divergentie zien tussen hun spotkoers en hun relatieve sterkte-index. Wat volgt is vaak een massale terugval naar beneden, bijna net zo groot als de voorgaande bullish advance.