Alex Gladstein van de Human Rights Foundation noemt Bitcoin
Alex Gladstein van de Human Rights Foundation noemt Bitcoin ‚een ontsnappingsluik voor tirannie‘
Alex Gladstein van de Human Rights Foundation (HRF) heeft de bitcoin geprezen en gezegd dat het een ontsnappingsluik is voor tirannie en dat er meer achter zit dan alleen de prijs. In een korte video zegt Gladstein, de chief strategy officer (CSO) van HRF, dat „mensen die bitcoin kopen een instrument voor de bescherming van de mensenrechten versterken“.
Bitcoin bewaart vrijheid
Ondertussen gebruikt Gladstein de video om terug te slaan tegen bitcoincritici als Paul Krugman, die hij beschrijft als iemand die leeft in een „beschermde omgeving in een liberale democratie met grondwettelijke bescherming.“ De CSO voegt eraan toe dat aangezien Krugman’s „eigen munteenheid (USD) wereldwijd Bitcoin Code dominant en relatief stabiel is,“ het voor hem gemakkelijk is om een bankrekening te openen.
Evenzo zegt de HRF-directeur dat het voor Krugman gemakkelijk is om een mobiele app te gebruiken om „rekeningen te betalen of zijn vermogen te laten groeien door te investeren in onroerend goed of aandelen“. Deze privileges gelden daarentegen niet voor 4,2 miljard mensen die leven onder „autoritaire regimes die geld gebruiken als een instrument voor toezicht en staatscontrole.“
Daarom, aldus Gladstein, „is sparen en handelen buiten het gezichtsveld van de overheid geen duistere zaak. Het is een manier om hun vrijheden te behouden.“
Bitcoin-financiering en donaties
In de tussentijd identificeert de CSO verschillende landen die controle over het monetaire systeem gebruiken om mensenrechtenverdedigers het zwijgen op te leggen en hoe bitcoin een verschil kan maken. Enkele van de genoemde landen zijn China, Rusland, Wit-Rusland, Nigeria, en Myanmar (Birma). Ondertussen, als we het hebben over mensen die onder zulke regeringen leven, zegt Gladstein:
Bitcoin biedt een manier om hun geld in cyberspace te bewaren, opgesloten door encryptie, veilig tegen devaluatie, in een netwerk dat nog nooit gehackt is. Voor hen is het digitaal geld en digitaal goud in één.
De CSO geeft vervolgens voorbeelden van enkele pro-democratische groepen of individuen die bitcoin hebben gebruikt om repressieve regeringen te verslaan. Gladstein zegt:
In de afgelopen maanden hebben Wit-Russische activisten bitcoin gebruikt om het regime te trotseren door meer dan 3 miljoen dollar aan niet te stoppen geld rechtstreeks naar stakende arbeiders te sturen, die het vervolgens lokaal omzetten in roebels op peer-to-peer marktplaatsen om hun gezinnen te voeden terwijl ze protesteren tegen de dictatuur van het land.“
De Nigeriaanse Endsars-beweging en de Russische oppositieleider Alexei Navalny zijn opmerkelijke voorbeelden waarbij mensenrechtenverdedigers zich tot bitcoin wendden. Ook burgers van democratische staten kunnen bitcoin gebruiken om te ontsnappen aan „financiële controles, de-platforming, en een steeds groter wordende surveillance staat.“
Ondertussen, zegt Gladstein, „vertrouwen steeds meer mensen op gemakkelijk te controleren apps zoals Apple Pay en Alipay,“ en biedt bitcoin een alternatief.